معرفی آلت کوین و بررسی مزایا و معایب آن
آلتکوینها ارزهای دیجیتالی هستند که به عنوان جایگزین، پس از موفقیت بیت کوین، پا به عرصهی ارزهای دیجیتال گذاشتند. آنها ایجاد شدند تا جایگزین بهتری برای بیت کوین باشند.
ظهور بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتالِ همتا به همتا، راه را برای بسیاری از رمز ارزها هموار کرد تا از آن پیروی کنند. اکثر آلتکوینها سعی دارند، اشکالات بیت کوین را هدف قرار دهند و در نسخههای جدید، آنها را برطرف نمایند.
آلتکوین چیست؟
به ارزهای دیجیتالی غیر از بیت کوین (BTCUSD)، آلتکوین میگویند. آنها ویژگیهای مشترکی با بیت کوین دارند اما از جهاتی دیگر نیز متفاوت هستند. به عنوان مثال، برخی آلتکوینها از مکانیزمِ اجماعِ متفاوتی برای ایجاد بلاکها یا اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکنند. یا با ارائه قابلیتهای جدید، مانند قراردادهای هوشمند یا نوساناتِ پایین قیمتی، خود را از بیتکوین متمایز میکنند.
طبق داده ها، تا تاریخ نوامبر ۲۰۲۱، بیش از ۱۴۰۰۰ ارز دیجیتال وجود دارد. بر اساس اطلاعات CoinMarketCap، بیت کوین و اتر به تنهایی نزدیک به ۶۰ درصد از کل بازار ارزهای دیجیتال را در نوامبر ۲۰۲۱ به خود اختصاص دادند. آلتکوینها تقریبا ۴۰ درصدِ بقیه را تشکیل میدادند.
از آنجایی که آلتکوینها اغلب از بیت کوین مشتق میشوند، نوساناتِ قیمت آنها تمایل به تقلید از مسیر بیت کوین دارد. با این حال، تحلیلگران میگویند بلوغ اکوسیستمهای سرمایهگذاری و توسعه بازارهای جدید برای ارزهای دیجیتال، تغییرات قیمت آلتکوینها را مستقل از سیگنالهای تجاری بیتکوین خواهد کرد.
آشنایی با آلتکوینها:
«آلتکوین» ترکیبی از دو کلمه «alternative: جایگزین» و «کوین» است که شامل همه جایگزینهای بیت کوین میشود. چارچوب اصلی بیت کوین و آلتکوینها مشابه است. آنها کدها را به اشتراک میگذارند و مانند سیستمهای همتا به همتا عمل میکنند.
اما بین بیت کوین و آلتکوینها چندین تفاوت وجود دارد. بیت کوین از اولین ارزهای دیجیتال است و فلسفه و طراحی آن معیاری برای توسعه سایر سکهها است. با این حال، اجرای آن دارای کاستیهای متعددی است.
برای مثال، الگوریتم بیت کوین، یا همان -(PoW) مکانیسم توافقی که برای ایجاد بلاکها استفاده میشود – انرژی زیادی مصرف میکند و زمانبر است. قابلیتهای قرارداد هوشمند با بیت کوین نیز محدود است.
آلتکوینها برای ایجاد مزیت رقابتی، محدودیتهای بیت کوین را جبران میکنند. چندین آلتکوین از الگوریتم اثبات سهام (PoS) برای به حداقل رساندن مصرف انرژی و زمان لازم برای ایجاد بلاکها و اعتبارسنجی تراکنشهای جدید استفاده میکنند.
به عنوان مثال، اتر، دومین ارز دیجیتال بزرگ جهان از نظر ارزش بازار، به عنوان Gas (یا پرداخت هزینههای تراکنش) برای قراردادهای هوشمند، در بلاک چین اتریوم استفاده میشود. همانطور که راه اندازی اتریوم ۲.۰ نشان داد، آلتکوینها عموماً به انتقاداتی که به بیت کوین میشد، مانند مقیاسپذیری و پایداری، توجه دارند.
آلتکوینها با متمایز کردن خود از بیت کوین به این شیوه، بازاری را برای خود ایجاد کرده اند. این به نوبه خود سرمایه گذاران را جذب کرده است. آنها انتظار دارند که با خرید و فروش آلتکوینها و جذب کاربران بیشتر و افزایش قیمت، سود ببرند.
انواع آلتکوینها:
آلتکوینها بسته به عملکرد و مکانیسم خود، دستهبندیهای مختلفی دارند. در اینجا خلاصهای کوتاه از برخی موارد مهمتر را برای شما مثال میزنیم:
۱) کوینهای Mining-based :
همانطور که از نام آنها مشخص است، آلتکوینهای مبتنی بر استخراج هستند. اکثر آلتکوینهای مبتنی بر استخراج، از الگوریتم PoW استفاده میکنند. روشی که سیستمها توسط آن، بلاکهای جدید و سکههای جدید را ایجاد کرده و در شبکهی بلاکچین وارد میکنند.
نمونههایی از آلتکوینهای مبتنی بر استخراج عبارتند از Litecoin، Monero، و ZCash. بیشتر آلتکوینهای برتر در اوایل سال ۲۰۲۰ در دستهی آنهایی قرار گرفتند که مبتنی بر استخراج هستند.
جایگزین آلتکوینهای مبتنی بر استخراج، غالبا بخشی از ICOها میباشند. چنین سکههایی از طریق الگوریتم تولید نخواهند شد، بلکه قبل از ورود به بازار ارزهای دیجیتال، توزیع میگردند. یکی از این نمونهها ریپل (XRP) است.
۲) استیبل کوین ها:
هدف استیبلکوینها کاهش نوساناتِ کلی، با پیوند دادن ارزشِ خود به سبدی از کالاها، مانند ارزهای فیات، فلزات گرانبها، یا سایر ارزهای دیجیتال است. این سبد بهعنوان پشتوانهای برای حمایتِ سرمایهگذاران، در صورت سقوطِ ارزهای دیجیتال است. نوسانات قیمت برای استیبل کوینها نباید از محدودهی کمی، فراتر رود.
برخی از استیبل کوینهای مهم عبارتند از: USDT، DAI و USDC .
۳) توکنهای اوراق بهادار (Security Tokens) :
توکنهای اوراق بهادار، مشابه اوراق بهاداری هستند که در بازارهای سهام معامله میشوند با این تفاوت که منشأ دیجیتالی دارند. این توکنها شبیه سهام سنتی هستند. چشمانداز افزایش قیمت برای چنین توکن هایی، یک جاذبه بزرگ برای سرمایه گذاران است.
۴) میم کوینها (Meme Coins):
همانطور که از نام آنها پیداست، میم کوینها از شروع یک شوخی یا به سُخره گرفتنِ سایر ارزهای دیجیتالِ معروف، ساخته شدهاند. آنها معمولاً در مدت زمان کوتاهی محبوبیت پیدا میکنند. که اغلب به صورت آنلاین، توسط اینفلوئنسرهای برجستهی ارزهای دیجیتال، تبلیغ میشوند.
برای مثال، ایلان ماسک، مدیر عامل شرکت تسلا (TSLA) و علاقهمند به ارزهای دیجیتال، به طور مرتب توییتهای رمزآمیزی درباره میم کوینهای پیشرو مانند: Dogecoin (DOGEUSD) و Shiba Inu پست میکند که اغلب باعث تغییر قیمت آنها به میزان قابل توجهی میشود.
در اکتبر ۲۰۲۱، پس از اینکه ماسک، تصویری از حیوان خانگی خود، فلوکی (توله سگ شیبا اینو)، در یک تسلا را توییت کرد، شیبا اینو، در یک دوره ۲۴ساعته ۹۱ درصد افزایش یافت.
سال ۲۰۲۱ به عنوان «فصل میم کوینها»، صدها مورد از این ارزهای دیجیتال، درصد سود زیادی را ایجاد کردند.
۵) توکنهای کاربردی (Utility Tokens):
توکنهای Utility برای ارائه خدمات در یک شبکه استفاده میشوند. به عنوان مثال، ممکن است از آنها برای خرید خدمات، پرداخت هزینههای شبکه یا بازخریدِ پاداشها استفاده شود.
برخلاف توکنهای بهادار، توکنهای Utility، سودِ سهام پرداخت نمیکنند و در سهام مالکیت شرکت ندارند. Filecoin، که برای خرید فضای ذخیرهسازی در شبکه استفاده میشود، نمونهای از توکنهای کاربردی است.
آیا آلتکوینها برای سرمایه گذاری، مناسب هستند؟
بازار آلتکوینها در حال رونق گیری است. تعداد آلتکوینهای فهرستشده در بازار ارزهای دیجیتال در دهه گذشته به سرعت افزایش یافته است. انبوهی از سرمایهگذاران خرد را به خود جذب کرده که به شدت بر روی تغییرات قیمت شرطبندی میکنند تا سودهای کوتاهمدت را بدست آورند.
اما چنین سرمایه گذارانی، داراییِ لازم برای تولید نقدینگیِ کافی در بازار را ندارند. بازارهای ضعیف و فقدان مقررات، نوساناتی را در ارزشگذاری آلتکوینها ایجاد میکنند. مورد اتریوم را در نظر بگیرید که در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۸ به اوجِ قبلی خود یعنی ۱۲۹۹.۹۵ دلار رسید. تنها چند هفته بعد، به ۵۹۷.۳۶ دلار کاهش یافت و در پایان سال، قیمت اتر به ۸۹.۵۲ دلار سقوط کرد.
با این حال، این آلتکوین تنها دو سال بعد در نوامبر سال ۲۰۲۱ به رکورد بالای ۴۷۵۰ دلار رسید. معاملات زمانبندیشده میتوانند سود سرشاری را برای معاملهگران فراهم کنند. اما یک مشکل وجود دارد.
بازار ارزهای دیجیتال هنوز به بلوغ نرسیده اند. علیرغم چندین تلاش، هیچ معیار تعریف شدهای برای ارزیابی ارزهای دیجیتال وجود ندارد. در بیشتر موارد، بازار آلتکوینها توسط گمانه زنی هدایت میشود. چندین مورد از ارزهای دیجیتال وجود دارند، که نتوانستند کشش کافی داشته باشند یا پس از سرقتِ پول سرمایه گذاران، ناپدید شدند: مانند رمزارز اسکوئید گیم.
بنابراین، بازار آلتکوینها برای سرمایهگذارانی مناسب است که میخواهند ریسک بزرگ فعالیت در یک بازار غیرقابل تنظیم و نوظهور را که مستعد نوسان است، بپذیرند. آنها همچنین باید بتوانند استرس ناشی از نوسانات قیمت را در خود، کنترل کنند. برای چنین سرمایهگذارانی، بازار ارزهای دیجیتال میتوانند بازدهی عالی داشته باشند.
مزایای آلتکوینها:
● آلتکوینها، «نسخههای بهتر» برای بیتکوین هستند زیرا هدف آنها رفع کاستیهای این ارز دیجیتال است.
● آلتکوینها، مانند استیبل کوینها، به طور بالقوه میتوانند وعده اصلی بیت کوین را مبنی بر رسانه ای، برای تراکنشهای روزانه محقق کنند.
● برخی آلتکوینها، مانند اتریوم و کاردانو ADA، قبلاً در بین موسسات اصلی مورد توجه قرار گرفتهاند و در نتیجه ارزشگذاری بالایی دارند.
● سرمایه گذاران میتوانند از بین طیف گستردهای از آلتکوینها که عملکردهای مختلفی را در اقتصاد کریپتو دارند، آنچه که بهتر است را انتخاب کنند.
معایب آلتکوینها:
● آلتکوینها در مقایسه با بیت کوین، بازارِ سرمایهگذاری کوچکتری دارند. از نوامبر ۲۰۲۱، بیت کوین حدود ۴۲ درصد از کل بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است.
● فقدان مقررات و معیارهای تعریف شده برای سرمایه گذاری، به این معنی است که بازار آلتکوین، با سرمایه گذاران کمتر و نقدینگی ضعیف، تعریف میشود. در نتیجه، قیمتهای آنها در مقایسه با بیتکوین بیثباتتر است.
● تمایز بین آلتکوینهای مختلف و مواردِ سوء استفادهی مربوط به آنها همیشه آسان نیست و تصمیمات سرمایهگذاری را دشوار و گیج کننده تر، میکند.
● چندین آلتکوین وجود دارند که از بین رفتهاند و در نهایت منجر به کاهشِ داراییِ سرمایهگذاران شدهاند.
منبع: https://www.investopedia.com