تله خرس (Bear Trap) چیست و چگونه کار میکند؟
تله خرسی یک الگوی فنی است که زمانی اتفاق میافتد که عملکرد قیمت یک سهام، شاخص یا ابزارهای مالیِ دیگر، به اشتباه نشان دهنده بازگشت از روند نزولی به سمتِ روند صعودی باشند.
یک تحلیلگرِ تکنیکال ممکن است این برداشت را داشته باشد که معامله گران سازمانی، سعی میکنند به عنوان راهی برای وسوسه کردن سرمایه گذارانِ خرد، برای گرفتن موقعیتهای طولانی، تله خرس ایجاد کنند.
اگر معاملهگر موفق شود و قیمت را برای مدت کوتاهی بالاتر ببرد، این امکان برایش ایجاد میشود که حجم بزرگتری از سهام را برداشت کند. که در غیر این صورت باعث کاهش شدید قیمتها میشود.
تله خرس چگونه کار میکند؟
در برخی بازارها، ممکن است سرمایهگذاران زیادی به دنبال خرید سهام باشند. اما تعداد کمی از فروشندگان حاضر به پذیرش پیشنهادات آنها هستند. در این مورد، خریداران ممکن است پیشنهاد خود را افزایش دهند. در حقیقت قیمتی که حاضرند برای سهام بپردازند را بالاتر میبرند.
این موضوع، احتمالاً فروشندگان بیشتری را به بازار جذب میکند و به دلیلعدم تعادل بین فشار خرید و فروش، قیمتهای بازار بالاتر میرود.
با این حال، هنگامی که سهامی خریداری میشود، به طور خودکار تحت فشار فروشِ آن سهام قرار میگیرد. زیرا سرمایه گذاران تنها در هنگام فروش است که سود کسب میکنند. بنابراین، اگر افراد زیادی سهام را خریداری کنند، فشار خرید را کاهش داده و فشار فروشِ بالقوه را افزایش میدهند.
برای افزایش تقاضا و افزایش قیمت سهام، موسسات ممکن است قیمتها را پایین بیاورند تا بازارها نزولی به نظر برسند. این امر باعث میشود سرمایه گذارانِ مبتدی سهامشان را بفروشند.
هنگامی که سهام کاهش مییابد، سرمایه گذاران دوباره به بازار میروند و قیمت سهام با افزایش تقاضا، افزایش مییابد.
Bear Trap چگونه باعث ضرر شما میشود؟
تله خرس میتواند یک شرکتکننده در بازار را وادار کند که انتظارِ کاهش ارزش یک سهام را داشته باشد، که باعث اجرای یک موقعیت کوتاه مدت در دارایی میشود. با این حال، ارزش دارایی ثابت میماند یا در این سناریو افزایش مییابد و شرکت کننده مجبور میشود متحمل ضرر شود.
یک معاملهگر که در روند صعودی قرار دارد، ممکن است یک داراییِ در حالِ کاهش را بفروشد تا سود خود را حفظ کند. در حالی که یک معاملهگر که در روندِ نزولی قرار دارد، ممکن است آن دارایی را بفروشد، تا پس از کاهش قیمت به سطح معینی، آن را بازخرید نماید.
اگر آن روند نزولی هرگز رخ ندهد یا پس از یک دوره کوتاه معکوس شود، معکوس شدن قیمت به عنوان تله خرسی شناخته میشود. فعالان بازار اغلب برای تجزیه و تحلیل روندهای بازار و ارزیابی استراتژیهای سرمایهگذاری به الگوهای فنی تکیه میکنند.
معاملهگران تکنیکال سعی میکنند تلههای خرسی را شناسایی نمایند و با استفاده از ابزارهای تحلیلی مختلفی شامل: اصلاحات فیبوناچی، نوسانگرهای قدرت نسبی و شاخصهای حجم، از آنها اجتناب کنند.
این ابزارها میتوانند به معامله گران کمک کنند تا درک و پیش بینیِ درستی داشته باشند، از این که آیا روند فعلی قیمتِ اوراق بهادار، قانونی و پایدار است یا خیر.
تله خرسی در مقابل فروش کوتاه مدت:
در این زمینه، منظور از لقب خرس یا bear، یک سرمایه گذار یا معاملهگر در بازارهای مالی است که معتقد است قیمت اوراق بهادار در شرف کاهش است. خرسها بر این باورند که جهت کلی بازار مالی ممکن است در حال کاهش باشد.
در استراتژیِ سرمایهگذاری نزولی، سرمایهگذار تلاش میکند تا از کاهش قیمت دارایی نفع ببرد و اغلب برای اجرای این استراتژی، یک موقعیت کوتاه مدت رخ میدهد که شاید سود ایجاد کند.
موقعیت کوتاه مدت، تکنیکی معاملاتی است که سهام یا قراردادهای یک دارایی را از طریق نوعی حساب، از یک کارگزار قرض میگیرند. سرمایه گذار، ابزارهای قرض گرفته شده را میفروشد تا در صورت کاهش قیمت، آنها را بازخرید کند و سود حاصل از کاهش را بدست آورد. اما هنگامی که به اشتباه، کاهش قیمت را شناسایی میکند، خطر گرفتار شدن در تله خرس افزایش مییابد.
فروشندگانِ با سودهای کوتاه مدت، مجبور به پوشش موقعیتهایی با افزایش قیمت هستند تا ضررها را به حداقل برسانند. افزایشِ بعدی در موقعیتِ خرید، میتواند باعث ادامهی روند افزایشی شود.
پس از خرید کردنِ خرده فروشان، حرکت صعودیِ دارایی کاهش مییابد. هنگامی که ارزش یک شاخص یا سهام به افزایش خود ادامه میدهد، یک فروشنده کوتاه مدت، خطرِ به حداکثر رسیدن ضرر یا ایجاد یک فراخوان مارجین را دارد. یک سرمایهگذار میتواند با قرار دادنِ حدِ ضرر در هنگام اجرای سفارشهای بازار، آسیب ناشی از تلهها را به حداقل برساند.
برای مطالعه مقاله تله گاوی یا Bull Trap کلیک کنید.