جک دورسی برای تبادل راحتتر بیت کوین، tbDEX را معرفی میکند
جک دورسی (Jack Dorsey) مدیرعامل اسکوئر و توییتر از راه اندازی یک صرافی غیرمتمرکز به نام tbDEX خبر داد که در وایت پیپر آن که اخیراً منتشر شده، خود را «پروتکل نقدینگی» نامیده است. TBD (که بخش جدیدی از شرکت اسکوئر است) میگوید ما معتقدیم که اقتصاد باید فراگیر باشد و در پستی، tbDEX را معرفی کرد و گفت: باید رمپهایی را برای آینده بسازیم که همه بتوانند به اقتصاد دسترسی داشته باشند و در آن مشارکت کنند.
با این حال، دنیای ارزهای فیات که ما در آن زندگی میکنیم، چنین نیست. نظام بانکی نیازمندیهای بیپایانی برای مشارکت دارد و درصد بالایی از جمعیت را بدونِ بهره و آسیبپذیر میکند.
این مجموعه که یکی از شرکتهای تابعه Jack Dorsey’s Square میباشد، TBD را «با هدفِ سهولت در استفاده از خدمات مالی بدون مجوز و غیرمتمرکز» برای بیتکوین ایجاد کردند. و اکنون، برنامههای جدیدی دارند.
هنگامی که وایت پیپر بیت کوین بیش از سیزده سال پیش منتشر شد، چشماندازی را برای جهان ترسیم کرد که در آن افراد، نیازی به تکیه بر اشخاص ثالث برای انجام تجارت ندارند. برای دستیابی به این امر، ماهیت موسسات مالی باید تکامل یابد.
همانطور که ما آینده را مد نظر قرار میدهیم، باید در مورد جایی که امروز هستیم نیز واقع بین باشیم .اکثریت قریب به اتفاق مردم برای کالاها و خدمات، با ارز فیات پرداخت مینمایند.
آنها باید مالیات مربوط به ارز فیات را بپردازند. پس چگونه میتوانیم پتانسیل بیتکوین و زیرساختهای مالی غیرمتمرکز را آزاد کنیم، در حالی که بیشتر ما هنوز در دنیایی از فیات زندگی میکنیم؟ برای انجام این کار، ما باید پلهایی بین دنیای فیات و ارزهای دیجیتال ایجاد کنیم.
ارزشِ اهدافِ TBD به چه چیزی است؟
هدف tbDEX، «ایجاد پل بین دنیای ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال» است.
ما هنوز در دنیای ارزهای فیات زندگی میکنیم و اگر بیتکوین بخواهد موفق شود، به راههای جدید، سادهتر و ارزانتر برای تعامل با دنیا نیاز داریم. چالشهای جدیای برای تحقق این چشمانداز وجود دارد.
در این شرایط، TBD چه راه حلی را پیشنهاد میکند؟ tbDEX به شرکتکنندگان این امکان را میدهد که مانند Bisq و پروژههای مشابه، با یکدیگر تعامل و تراکنش داشته باشند.
همچنین به کاربران این امکان را میدهد که «به طور متقابل و داوطلبانه به اشخاص ثالث، برای تضمین طرف مقابل اعتماد کنند.» TBD در وایت پیپر خود، در نظر دارد که مؤسسات مالی مشارکت کننده یا PFIها، بخشی از شبکه باشند.
PFIها میتوانند شرکتهایfintech ، بانکهای منطقهای، بانکهای بزرگ نهادی یا سایر مؤسسات مالی باشند، اما محدود به آنها نیستند. همچنین به سیستمهای پرداخت فیات دسترسی دارند و توانایی تسهیل پرداختهای فیات را در ازای داراییهای رمزنگاری یا بالعکس دارند.
tbDEX ابزارهایی را برای KYC و AML در اختیار مؤسسات مالی قرار میدهد:
KYC و AML چه هستند؟ آیا یک صرافی غیرمتمرکز به KYC نیاز دارد؟ هدف آن چه خواهد بود؟
KYC مخفف «Know Your Customer» به فرآیندی میگویند که در طی آن هویت مشتریان شما قبل از زمانی که شروع به تجارت با شما کنند، تایید میشود.
اصطلاح «KYC» همچنین به شیوههای تأیید هویت مشتریان بانک برای ارزیابی و نظارت بر ریسکهای مرتبط با مشتری اطلاق میشود. این فرآیند یک الزام قانونی است که به عنوان نوعی اقدام ضد پولشویی یا (AML) در نظر گرفته شده است.
خوب، پروتکل به رویههای KYC نیاز ندارد، اما برخی از مؤسسات ممکن است نیاز داشته باشند. خبر خوب این است که شرکت کنندگان در صورتعدم تمایل، مجبور نیستند با آن موسسات سر و کار داشته باشند. بلکه میتوانند با یکدیگر در تعامل باشند و از راههای دیگری، ایجاد اعتماد کنند.
پروتکل tbDEX، استفاده از شبکههای غیرمتمرکز مبادله را با ارائه چهارچوبی برای ایجاد اعتماد اجتماعی، استفاده از هویت غیرمتمرکز (DID) و اعتبارنامههای قابل تأیید (VCs)، در دنیای واقعی آسان میکند.
هزینهی ناشناس بودن دراین شبکه:
اینجاست که قضیه، با توجه به وایت پیپر، جالب میشود:
توجه به این نکته مهم است که «خود پروتکل هیچ اطلاعات شخصی را ثبت نمیکند.» با این حال، اگر شرکتکنندهای بخواهد نامش فاش نشود، مسئولیت بهینهسازی آن بر عهده خود اوست.
در وایت پیپر این گونه آمده است:
هدف ما حفظ ناشناس بودن معاملات به هر قیمتی نیست. همچنین این پروتکل نمیتواند توانایی یک فرد را برای بهینهسازی در جهت ناشناس بودن تضعیف کند. هیچ چیز مانع از تراکنشهای ناشناس برای حفظ حریم خصوصی در شبکه tbDEX نمیشود.
یک PFI، در اصل، میتواند نیازی به VCها نداشته باشد، اما چنین تراکنشهایی دارای درجه بالایی از ریسک برای طرفهای مقابل هستند.
“هزینههای معاملات در نهایت بر اساس ریسک است. در حداکثر میزانِ ناشناس بودن، هزینههای تراکنش، قطعا بالاتر خواهد بود. این رویکرد برای یافتن قیمت، بازار را به تعادل میرساند.